Beneficiile asupra sănătății a aroniei

Scorușul negru este unul din cele 10 plante medicinale super sănătoase. Este un ajutor de nădejde pentru a preveni anumite boli, dar ajută la tratarea bolilor cronice.
Din fericire, rezistă foarte bine la noi în țară, se poate cultiva fără chimicale. Deja străbunicii noștrii cunoșteau efectele benefice ale aroniei.  

Efectul aroniei asupra sănătăţii noastre: 

  • -ajută la îmbunătăţirea fluxului sangvin 
  • - ajută la stabilizarea tensiunii arteriale
  • -elimină bolile tractului digestiv
  • -înlătură metalele grele din organism
  • -împiedică riscul de arteroscleroză
  • -se poate folosi ca analgezic în cazul migrenelor
  • -îmbunătăţeşte funcţionarea tractului digestiv
  • -împiedică anemia cauzată de deficitul de fier
  • -întăreşte sistemul imunitar
  • -reduce riscul de diabet
  • -înfluenţează şi îmbunătăţeşte vederea (împiedică formarea cataractei şi protejează ochii de razele UV)
  • -îmbunătăţeşte memoria
  • -creşte nivelul de elasticitate a pielii (încetineşte procesul de îmbătrânire)
  • - împiedică apariţia unor boli cronice, cum ar fi: Parkinson, cancer
  • -ajută la prevenirea bolilor ficatului şi a altor organe, la bolile tractului digestiv
  • - ajută la funcţionarea corectă a glandei tiroide, reglează nivelul de hormoni

Consumarea produselor din aronia este din ce în ce mai răspândită în Europa de Nord. Ce conține mai exact?

Antioxidanți
Antocianine, flavonoide și polifenoli.
Afinele comune conțin 450 mg/100 g de antocianine, iar aronia conține 1000 mg/100 g, deci în această privință aronia este mai bogată. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produși în organism prin metabolism, sunt produsele secundare formate în timpul oxidării. Sunt molecule extrem de agresive care provoacă leziuni celulare, se formează tumori, tulburări nervoase și accelerează procesul de îmbătrânire.

Vitamina P
Are efect antioxidant, întărește vasele capilare, reducând astfel riscul de sângerare. Facilitează metabolismul prin pereții moleculari. Întărește efectul vitaminei C și permite funcția crescută a vitaminei PP.

Vitamina PP (niacina) și vitamina B3
Acesta din urmă se mai numește factor PP și vitamina B3. Ca și alte vitamine B, este solubil în apă este eliminat cu ușurință din organism și trebuie înlocuit încontinuu. Cu toate acestea, în timpul gătirii, se dizolvă cu ușurință din fructe și legume, astfel încât poate fi completat cu ușurință. Se descompune la lumină, din acest motiv este recomandat să conservați siropul de fructe și gemul în borcane sau sticle închise la culoare. Contribuie la sănătatea unghiilor și a tenului. Lipsa vitaminei PP (niacina) cauzează pelagră. Reduce oboseala ochilor. Scade tensiunea arterială. Are efect de scădere a colesterolului și a trigliceridelor. Este necesar pentru o bună funcționare a sistemului nervos.

Vitamina B6
Este solubil în apă și este eliminat rapid din organism, ca și celelalte vitamine B. Este esențial pentru producerea de anticorpi și celule roșii din sânge. Ajută la absorbția grăsimilor și proteinelor. Ajută la producerea acizilor nucleici care întârzie îmbătrânirea.

Vitamina C
Este, de asemenea, o substanță solubilă în apă, care este ușor eliminată din organism. Înlocuirea constantă este esențială. Ajută la absorbția fierului, la vindecarea rănilor, îmbunătățește funcția imunitară. Scade colesterolul, previne formarea nitrozaminelor (cancerigeni), atenuează efectele multor substanțe alergene.
La tratarea căror boli ajută scorușul negru?
- Alzheimer
- Hipertensiune arterială
- Diabet (prin scăderea glucozei din scânge)
- Daune secundare cauzate de diabet (retinopatie, deteriorare a pereților capilari)
- Dezvoltarea tumorilor cancerigene (în principal cancer de colon)
Science Daily Magazine, 2004.12.13.

Descrierea unui studiu clinic
Vârsta medie a celor 41 de subiecți diabetici din experiment a fost de 38,8 ani. Din aceste persoane 25 au fost dependenți de insulină, 16 nu au fost dependenți de insulină. Grupul de control avea aceleași caracteristici. Observarea pe termen scurt: au măsurat glicemia înainte de consumarea sucului de aronia și la o oră după acesta. A fost observată o scădere semnificativă în 2 cazuri. Observare pe termen lung: toți participanții au băut 200 ml suc de aronia de două ori pe zi timp de 3 luni.

Rezultate:
- scăderea glicemiei înainte de masă
- HbAlc (hemoglobina de zahăr) a scăzut
- scăderea nivelului de colesterol și tricgliceride
- tensiunea arterială a devenit mai regulată
(Din păcate nu avem despre scăderea glicemiei în numere)
Locul experimentului a fost High Medicine Institute, clinic in endocrinology și Laboratory of Bioactive Substances, Plovdiv, Bulgaria

Address

Reprezentanţa în România,
S.C. HOMA S.R.L.
Cod fiscal: RO 6446941
Reg. Com.  j14/796/1994
Sediu: Sfântu Gheorghe, jud Covasna
Str Salcâmilor nr 52

Punct de lucru: Sfântu Gheorghe, jud Covasna
Str Grof Miko Imre nr 4 bl 1 sc E ap 5 

Contacts

Tel: 0728 96 80 60,
0728 96 80 62,
0728 96 80 63
Fix: 0367 407 302

e-mail: officegardviu@homa88.ro

Acest site foloseşte cookie-uri, ca să vă oferim cea mai bună experienţă de navigare în siguranţă. Da acord.