Plantarea aroniei sau a scorușului negru

Scorușul negru este o plantă pe care putem să o folosim în mai multe moduri. Putem planta ca și gard viu, sau într-o parte a grădinii pentru a forma o tufă cu fructe sau se poate cultiva pe mai multe hectare.
Se dezvoltă bine în orice tip de sol, preferă locurile însorite sau la semiumbră. Este rezistent împotriva bolilor și a dăunătorilor.  

Pașii de plantare 

  1. Să înmuiem bine rădăcinile timp de 24 de ore sau cel puțin o noapte!
  2. Să săpăm o groapă de 40x40 centimetri!
  3. La fundul gropii să punem pământ fertil și să udăm groapa din abundență!
  4. Să tundem rădăcinile subțiri sau care sunt rănite și să scurtăm rădăcinile lungi!
  5. Să așezăm planta în mocirla formată în așa fel încât rădăcina să stea drept în jos. Pentru a ne convinge că rădăcina este dreaptă, să tragem un pic în sus de plantă.
  6. Să punem înapoi pământul în groapă.
  7. Să presărăm lângă plante îngrășământ natural sau putem stropi cu îngrășământ Damisol Extra. (ide a damisol link)
  8. Să lăsăm doar 3-4 muguri pe plantă după plantare!
  9. Să așezăm Folia Sovitex (ide a folia link) pentru ca planta să aibe umiditatea de care are nevoie și ca să nu crească buruieni.
  10. Lângă plante să punem Sistem de picurare SoviAqua (ide a csepegteto link) pentru a asigura umiditatea constantă.

Formarea gardului viu din aronia 

Se poate planta scoruș negru pentru gard viu? Da, acesta este o soluție cu mai multe funcții! În primul rând are rol de gard viu: ne protejează de praf, de vânt și de privirile curioșilor, oferă un loc pentru păsări, în al doilea rând este o plantă cu o coroană minunată și produce fructele care asigură necesarul de vitamine al familiei, protejează sănătatea familiei. (ide az egeszseg link)

Cultivarea aroniei poate fi o sursă de venit semnificativă

Dacă vrem să avem o sursă de venit din aceste plante, trebuie să fim atenți la câteva lucruri!
Plantare:
Deoarece deja în al treilea an la producția maximă, trebuie să facem tot posibilul pentru ca planta să crească cât mai mult. Trebuie să optimizăm folosirea terenului pentru a avea o producție crescută de fructe. De obicei recomandăm plantarea la distanță de 3,8 m între rânduri și 1,2 metri între plante. Desigur, dacă recoltarea se va efectua mecanizat, atunci acesta se poate modifica.
La 1 hectar (adică 10000 m2) facem următorul calcul pentru a afla necesarul de plante. Împărțim 10000 m2 cu distanța între rânduri și cu cea dintre plante. La distanțele scrise mai sus ar arăta așa: 10000/1,2/3,8. Rezultatul acestui calcul este de 2192 de plante de aronia. Acesta este necesarul pentru 1 hectar. Este important să știm înainte de a planta răsadurile ce tip de mașină vom folosi la recoltare, pentru a putea modifica distanța între rânduri în funcție de acesta.
La înființarea unei plantații este important să ținem cont de așezarea rândurilor. În așa fel dacă rândurile vor fi îndreptate spre nord-sud, vor primi mai multă lumină. Dacă recoltarea se va face mecanizat, atunci lungimea rândurilor nu are importanță, însă vă recomandăm să faceți o cărare de 5-6 metri o dată la 200 metri. Acesta poate micșora costurile de transport ale fructelor.
Regula de bază pentru înființarea unei plantații de aronia este similară cu alte plantații
1. Fac planul pentru parcelă
2. Marchez locul rândurilor și al plantelor
3. Sap gropi pentru plantare
4. Pregătirea puieților
5. Plantare  

Nutriții
Adăugare de azot:
Dacă în primul și în al doilea an am adăgat nutriții complexe, atunci să folosim doar azot, în următoarea cantitate: 20 grame azot/răsad
În următorul an să folosim 100 kg de azot pe hectar.
Adăugarea acestuia se face în 2 tranșe.
Prima tranșă: Primăvara devreme, înainte de pornirea în vegetație să punem 2/3 din cantitatea totală. Asta înseamnă aproximativ 66 kg/ha
A doua tranșă: După înflorile să adăugăm ce a mai rămas, adică 33 kg aproximativ.  
Adăugare de fosfor și potasiu:
Acesta se face toamna sau primăvara devreme. Este recomandat să presărăm aceste substanțe pe pământul din jurul plantelor. 30-60 kg/ha din fosfor și 100-120 kg/ha din potasiu.

Tundere:
Tunderea se face după plantare, când plantele se tund înapoi în așa fel încât să aibă 2-3 muguri. Pentru producția maximă, tufa de aronia re nevoie de 15-25 de crengi. Pentru acesta, să lăsăm 3-5 crengi viguroase pe plantă anual (vara putem tunde din cele care nu sunt destul de groase). În timpul tunderii trebuie să avem grijă ca fructele să fie pe crengile de 2-5 ani. Pe crengile mai bătrâne producția de fructe scade cu 20% și boabele o să fie mai mici. La plantațiile cu recoltare mecanizată trebuie să avem grijă și la înălțime! Tufele să nu depășească 2,5 metri înălțime! La fel ca și la măr sau păr, aronia are muguri roditori. Așezarea acestora este optimă dacă acestea sunt la suprafața coroanei.
Coroana se formează în așa fel încât și interiorul plantei să aibe lumină. Este imporant să curățăm planta periodic. Coroana ajunge la maturitate în al 6-lea an, dacă este tuns corect. La curățare se tund lăstarii cei mai vechi în totalitate. Plantația de aronia are o durată de viață de 20 ani, însă prin tunderea la nivelul solului al plentelor, acestea se vor regenera.
 
Recoltare
Fructele se coc la începutul lunii august. Deoarece se coc în același timp, recoltarea se face o dată. Fructele coapte nu o să cadă de pe plantă, ci pot rămâne pe aceasta încă 20 de zile după coacere. Calitatea nu o scadă dacă rămân pe plantă. Perioada optimă de recoltare când conținutul mediu de substanță uscată este de 22% sau 9% zahăr.
Perioada optimă de recoltare este atunci când pielea fructului devine neagră și dimensiunea fructului se reduce la jumătate. Recoltarea poate fi manuală sau mecanică.
În cazul recoltării manuale, o persoană poate îndepărta 15 kg pe oră. La plantațiile mai mari, recoltarea mecanică este obișnuită, iar performanța mașinii este de 3-4 ore pe hectar. 

Plantele de top ale anului

Gard Viu Minune®

• Creștere rapidă
• Formează un gard viu des
• Plante de 2 ani la prețul plantelor de 1 an
• Cadou ACTIVATOR  

Lemn câinesc Rimini

• Gard viu semipersistent
• Se poate modela cu ușurință
• 15% reducere
• Cadou ACTIVATOR  

Gard viu comestibil (merișor de miere) 

• Fructe dulci, delicioase
• Frunziș ce își schimbă coloratura
• 15% reducere
• Ideal pentru gard viu  

Gard viu din alun 

• Ideal pentru gard viu
• Fructe pline de vitamine
• Plante de 2 ani la prețul plantelor de 1 an 

Address

Reprezentanţa în România,
S.C. HOMA S.R.L.
Cod fiscal: RO 6446941
Reg. Com.  j14/796/1994
Sediu: Sfântu Gheorghe, jud Covasna
Str Salcâmilor nr 52

Punct de lucru: Sfântu Gheorghe, jud Covasna
Str Grof Miko Imre nr 4 bl 1 sc E ap 5 

Contacts

Tel: 0728 96 80 60,
0728 96 80 63


e-mail: officegardviu@homa88.ro

Acest site foloseşte cookie-uri, ca să vă oferim cea mai bună experienţă de navigare în siguranţă. Da acord.