Arbustul aronia (scoruș negru)

Este unul din cele 10 superfucte ale lumii, una din cele mai valoroase plante medicinale. Fructele de aronia conțin de trei olt mai mulți antioxidanți decât fructele de afin, care sunt considerate extrem de sănătoase. Putem citi despre comparația dintre aronia și afin (osszehasonlitas link) aici!
Este ideal pentru gard viu și se poate cultiva fără chimicale. Are o productivitate bogată. Toamna frunzișul strălucește în toate nuanțele de roșu, portocaliu, galben și verde înainte să cadă frunzele.   

Aronia face parte din familie Rosacee. Este o plantă cu frunze căzătoare de 2-3 metri înălțime și 2,5 metri lățime. În fiecare primăvară ne va încânta privirile cu florile albe, care formează un nor de flori pe gardul viu. Înflorește în luna aprilie. Frunzele verzi toamna se vor colora în roșu.
Primele flori se vor dezvolta doar după apariția frunzelor, pe la sfârșitul lunii aprilie. Datorită înfloririi târzii nu există riscul de îngheț! O parte din florile de aronia sunt polenizate de insecte (în mare parte albine) dar ajută și vântul. Este o plantă autodertificantă.
Fructele rotunde, de culoare roșu-purpuriu din flori se dezvoltă în număr mare pe plantă. Fructul are 6-13,5 mm în diametru și 1,0-1,5 g în greutate. Fructele se coc la sfârșitul lunii august, inițial cu un strat albicios. Culoarea roșie intensă și aroma dulce-acrișoare a cărnii fructului seamănă cu afinele. 

Aronia nu este pretențioasă în privința solului, poate fi plantat aproape oriunde. Dacă avem grijă de această plantă, ne va răsplăti cu fructe din abundență. Are nevoie de 500-600 mm de precipitații pe an. Rezistă chiar și în zonele înalte unde alte plante, cum ar fi mărul nu rezistă.
Cel mai bine este să plantăm pe un teren permeabil la apă, la semiumbră. Ascorușul negru este rezistent împotriva înghețului. Rezistă chiar și la -20 grade. Putem planta chiar și pe sol nisipos, sol sărat sau care toamna se transformă în mocirlă din cauza ploilor, această plantă rezistă foarte bine. Este simplu de cultivat.
Poate fi format ca un arbust fructifer, însă este deosebit de frumos plantat ca și plantă decorativă. Preferă locul însorit sau la semiumbră. Pentru a avea o producție bogată, este necesar să udăm plantele.
Putem să plantăm răsadurile toamna târziu sau primăvara devreme. Este important să fie plantat cu multă apă, adică să udăm din abundență fundul gropii. La plantarea în primăvară, creșterea începe imediat.
Nu necesită pulverizări regulate. Este rezistent împotriva bolilor și a dăunătorilor, din acest motiv este ideal pentru cultivare bio sau organică. În acest caz se plantează trifor între rândurile de aronia. Acesta nu permite buruienilor să crească sub plantă.
În aprilie și în mai ne va încânta cu florile sale albe.
Coacerea începe în august și durează aproximativ o lună. Este recomandat să păstrăm plantele pe tufă cât mai mult, deoarece asta îmbunătățește gustul. Fructele coapte nu se strică pe plantă și nu o să aibă viermi. Dacă vara nu este foarte cald, fructele pot rămâne pe plantă până toamna târziu sau chiar până iarna. Se întâmplă frecvent să găsim câteva fructe ascunse pe plantă atunci când le tundem primăvara. La coacere fructele devin prima dată roșii, după care se înnegresc. Este un fruct aromat, ușor acrișor.  

Plantele de top ale anului

Gard Viu Minune®

• Creștere rapidă
• Formează un gard viu des
• Plante de 2 ani la prețul plantelor de 1 an
• Cadou ACTIVATOR  

Lemn câinesc Rimini

• Gard viu semipersistent
• Se poate modela cu ușurință
• 15% reducere
• Cadou ACTIVATOR  

Gard viu comestibil (merișor de miere) 

• Fructe dulci, delicioase
• Frunziș ce își schimbă coloratura
• 15% reducere
• Ideal pentru gard viu  

Gard viu din alun 

• Ideal pentru gard viu
• Fructe pline de vitamine
• Plante de 2 ani la prețul plantelor de 1 an 

Address

Reprezentanţa în România,
S.C. HOMA S.R.L.
Cod fiscal: RO 6446941
Reg. Com.  j14/796/1994
Sediu: Sfântu Gheorghe, jud Covasna
Str Salcâmilor nr 52

Punct de lucru: Sfântu Gheorghe, jud Covasna
Str Grof Miko Imre nr 4 bl 1 sc E ap 5 

Contacts

Tel: 0728 96 80 60,
0728 96 80 63


e-mail: officegardviu@homa88.ro

Acest site foloseşte cookie-uri, ca să vă oferim cea mai bună experienţă de navigare în siguranţă. Da acord.